Jazz za decu

O projektu "Džez za decu"

Projekat „Džez za decu“ pokrenut je 2006. godine kao inicijativa džez pevačice i publiciste Ljiljane Sađil i grupe beogradskih džez muzičara u želji da se mališanima približi džez muzika.

Svesni tužne činjenice da je kulturni razvoj dece prepušten uglavnom pogubnom uticaju televizije i sadržajima sumnjive umetničke vrednosti, džez muzičari su se prihvatili odgovornog posla da najmlađe naraštaje upoznaju sa stilom koji savremeni svet smatra „klasikom XX veka“ – džez muzikom. 

U projektu učestvuju renomirani džez muzičari  i pevačica Ljiljana Sađil, koja ima i ulogu naratora. Program je zamišljen kao veselo muzičko druženje koje za cilj ima dobru zabavu i nepretencioznu edukaciju. Izvanredna pažnja i spontana interakcija mališana sa muzičarima jasno su pokazali da je ovakav recept izuzetno primeren i efikasan. Iako je ova prezentacija džeza u formi pravog koncerta sa desetak biranih numera, sve vreme se insistira na spontanoj komunikaciji i aktivnom učešću dece.

Na početku svaki muzičar predstavlja svoj instrument i demonstrira sviranje na njemu. Zatim deca kreću na interesantno muzičko putovanje kroz kratku istoriju džeza, dok narator objašnjava kako su se razvijali različiti stilovi, uz muzičke primere. Narator uz učešće benda upoznaje decu sa nekim osnovnim pojmovima kao što su improvizacija, sving ritam, solo korus, scat pevanje… Kroz priču, šalu, svirku, ples i interakciju sa decom, najmlađa publika stiče bazične informacije i postavlja temelje zdravog muzičkog ukusa. Deca se ohrabruju da postavljaju pitanja, udaraju ritam, igraju, pevaju, pa čak i da se popnu na binu i uzmu instrumente u ruke.

Da bi ovo druženje bilo još prijatnije bend na kraju izvodi mini koncert sastavljen od najpoznatijih, džezom inspirisanih kompozicija iz Diznijevih crtanih filmova („Knjiga o džungli“, „101 dalmatinac“, „Mačke iz visokog društva“, „Mala sirena“, „Pinokio“…) Program se završava zajedničkom numerom u kojoj deca sa bendom pevaju refren pesme koja govori o džezu.

Ovaj projekat je do sada sa velikim uspehom izveden mnogo puta, uglavnom kao prateći program mnogih jazz festivala (Beogradski Jazz Festival, North City Jazz & Blues Festival,  White Field Jazz Festival, Nisvill Jazz Festival, Jazz Dani u Inđiji).  Program je namenjen deci starijeg predškolskog i školskog uzrasta.