Tamara Jokić

O izvođaču

Od muzike do jezika i od književnosti do pevanja. Tamara je rođena u Valjevu, gde je kroz muzičku školu, Valjevsku gimnaziju i male lokalne festivale negovala svoje pevanje u raznim oblicima.

Prvi javni nastup imala je sa 6 godina, a sa 14 godina je prvi put počela da peva fado muziku, što ju je približilo Iberijskom poluostrvu kao geografskom podneblju i Portugalu kao jednoj svojevrsnoj kulturi.

Preko muzike dolazi do studija portugalskog i španskog jezika koje će studirati u Srbiji i Španiji, a diplomirati na Filološkom fakultetu u Beogradu. Nakon završenih master studija u Beogradu, prijavljuje se audiciju za Berkle muzički koledž i dobija stipendiju za četvorogodišnji studijski program u Bostonu. Studije pevanja na Berkliju počinje u januaru 2017. godine. U poslednjih nekoliko godina nastupala je u Beogradu, Smederevu, Valjevu i širom Srbije, zatim po Evropi u Madridu, Lisabonu, Pragu, Ljubljani, Mariboru, dok je u SAD-u imala prilike da nastupi i predstavi svoj solistički repertoar u Bostonu, u prestižnom Karnegi Holu i Simfoni Spejsu u Njujorku.

Osim vokalnim izvođenjem, Tamara se bavi i muzičkim istraživanjem raznih geografskih prostora. Od Španije i Portugala, severa Afrike, Balkana i Bliskog istoka, ona dolazi do svog izraza koji podrazumeva muzičko nasleđe svih ovih kultura. U melodije i u tekstove ovih kompozicija, utkane su priče više generacija najrazličitijih naroda koji na kraju krajeva vrlo često pevaju i pripovedaju o istim stvarima: prošlost, budućnost, preci, naslednici, ljubav, spokoj, rat, mir, ljudskost. Sve ono što život čini onakvim kakvim jeste, bez cenzure. A Tamara ih predstavlja na njihovim autohtonim jezicima kao što su španski, portugalski, srpski, hebrejski, ladino, itd. Za svoj doprinos mediteranskoj i balkanskoj muzici dobila je nagradu za Velika postignuća koju joj je dodelio Mediteranski muzički institut u Bostonu. (Outstanding Achievement Award – Mediterranean Music Institute MMI, Boston, USA)

Pored negovanja tradicionalnih muzičkih oblika, Tamara piše i svoju muziku koja je obojena španskim i mediteranskim sentimentom, ali predstavljena u savremenom muzičkom kontekstu.

U poslednjih nekoliko meseci, Tamara je svojim skorašnjim projektom ,,Transibérica’’, koji predstavlja album prvenac i fuziju španske i portugalske muzike, predstavila ovaj geografski i umetnički prostor pod producentskim okriljem slavnog španskog producenta i gitariste Havijera Limona i poznatog i afirmisanog kompozitora Dioga Klementea iz Portugala. Ovaj album je 4. februara 2022. bio predstavljen širom sveta, pod pečatom diskografske kuće Sony Portugal (SME Iberia).